29.3.08

Stručni sastanak Zavoda za HMP sa eminentnim profesorima Instituta za Psihijatriju

Šef stručno edukacionog centra Zavoda za HMP"Novi Sad" je organizovao stručni sastanak 28.03. u prostorijama DLV. Gosti su bili Prof.dr.N.Vučković i saradnici. Diskusija je bila tipa okruglog stola, razgovor i razmena iskustva lekara HMP i Kliničke psihijatrije, na teme:
-Prinudna hospitalizacija bolesnika-etički i pravni aspekti
-Urgentna psihijatrija u uslovima terenskog rada-najčešća pitanja i dileme
Osim lekara Zavoda za HMP"Novi Sad", predavanju su prisustvovali kolege i iz okolnih mesta i gradova Vojvodine.
Početak sastanka je započeo razgovorom o problemima u praksi nas, lekara HMP i dežurnih na Klinici za Psihijatriji, sa zbrinjavanjima osoba u akutnom napitom stanju, odnosno u stanju intoxikacije alkoholom. Novi Sad nema odeljenje, kliniku gde bi se treznili pijani ljudi, pa te osobe koje nisu bolesne, već su zbog zlopotrebe alkohola dospele u ovo stanje, dovoze na Kliniku, koja treba da se bavi lečenjem bolesnih ljudi, uključujući bolesti zavisnosti. Klinički centar u Nišu ima odeljenje toksikologije u okviru Klinike za endokrinologiju, u Leskovcu je u okviru bolnice formirana toksikološka ambulanta a u Beogradu postoji više ustanova za lečenje i zbrinjavanje ovog stanja, mada su lekari Gradskog Zavoda za HMP 2005 godine imali iste probleme koje imamo i mi sada. Objavljen je stručni rad u časopisu ABC "PREHOSPITALNI TRETMAN ALKOHOLNIH KOMA U GRADSKOM ZAVODU ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ BEOGRAD" autora:
Sonja Stojanović, Mirjana Isailović, Tanja Ratković
Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Beograd
sa zaključkom:Definitivno zbrinjavanje ovih pacijenata hospitalizacijom u adekvatnu ustanovu, vrlo je često problem. Klinika za toksikologiju VMA kao jedina referentna ustanova za lečenje akutnih trovanja odraslih je limitiranih kapaciteta. Česta je koincidencija akutnog trovanja alkoholom, povreda, akcidenata što zahteva dodatne konsultacije. Naše ekipe imaju teškoća pri pokušaju hospitalizacije ovakvih pacijenata zbog interspecijalističkih dilema i činjenice da su akutno otrovani alkoholom nerado primani pacijenti u većini bolnica. Mišljenja smo da bi otvaranjem dugo najavljivane specijalne ustanove za lečenje akutnih trovanja alkoholom ovaj problem bio rešen, naš rad olakšan, a pacijenti dobili u pravo vreme adekvatnu pomoć.
Ovaj isti zaključak je donet i na kraju našeg stručnog sastanka.
Druga tema je bila narkomanija sa posebnim osvrtom na tzv. OVER-DOSE , gde se preporučuje davanje iv amp Naloxon, ali je profesor ujedno istakao opasnost LEČENJA NARKOMANA NA DRUGI NAČIN i korišćenja blokatora “naloreksa” kao i činjenicu da Naloxon deluje 20 minuta, a Droga (heroin) i nekoliko sati. Dotakli smo se razloga sve češće upotrebe narkotika, a onda smo pomenuli načine i mogućnosti prinudne hospitalizacije, kao i napomenu da sa pacijentima treba razgovarati, a u slučaju ideje i pretnje samoubistvom takvog bolesnika "uvek treba najozbiljnije tretirati i praktično skoro uvek hospitalizovati".
Sastanak je završen prigodnim koktelom, osveženjem sokovima kafom i zakuskom sa naznakom nekog sledećeg druženja i stručne edukacije.

No comments: