25.8.07

Radimo i van radnog vremena

Osim za teža akutna oboljenja, infarkt srca, mozga ( šlog ) ili nekog drugog organa, izraženo gušenje kod bolesti srca ili pluća, Hitna pomoć zbrinjava povređene u saobraćajnim nesrećama i raznim drugim nesretnim slučajevima.
Šta su moje kolege juče radile i kako im je protekao radni dan sam saznala iz novina.
Juče oko 10h se desila nesreća na Novom Naselju. Dvogodišnjak je pao sa četvrtog sprata. "Hitna pomoć je stigla munjevito", tvrde stanovnici novosadskog Novog naselja. Medicinare je pozvao lekar Hitne pomoći koji živi u komšiluku,dr I.G. a, na sreću, dečaka, lekar, komšija, mu je ukazao prvu pomoć do dolaska opremljene ekipe. Niko ga nije pomerao, što je povećalo šanse nesrećnog mališana da preživi pad sa oko 15 metara visine. Na lice mesta je došao isti lekar sa urgentnom ekipom, koji je pre nekoliko dana išao da "pregleda"pijanog Hamdiju. A evo koji su sada utisci očevidaca: "Po izrazima lica lekara i njihovoj brzoj reakciji, shvatile smo da je situacije ozbiljna.", za to vreme je druga ekipa, takozvana Specijalna-Reanimobil, prevozila jednog od beskućnika.
Baš u vreme kad se približava kraj smene, a neke od ekipa su se već smenile, desila se nova velika nesreća. Oko 18h došlo je do sudara teretnog voza i lokomotive na pruzi Novi Sad - Beograd u Karlovačkim vinogradima, poginuli su mašinovođe teretnog voza M.I. i Ž.T. Pet osoba je teže povređeno.Povređene su, nakon obilaska mesta nesreće, posetili predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Miloš Lučić.
Na lice mesta je upućeno PET URGENTNIH EKIPA, a došao je i direktor Zavoda za HMP, dr S.Saravolac, koji je zajedno sa ostalim lekarima, vatrogascima i policijom spašavao povređene. Na svim slikama koje su objavljene u medijima se vidi bar nekoliko naših kolega. Neki od njih su u civilu, jer su već predali smenu, ali su došli posle svog radnog vremena da pomognu povređenim železničarima.

No comments: