22.7.07

Raditi na plus četrdeset

Foto: S. Nikolića
Od kako su počele vrućine i žega, koja nas sve pogađa, broj poziva službama HMP u celoj zemlje i šire je povećan. Nisu se usijale samo haube automobila, asfalt na ulicama, već i točkovi naših automobila.
Mediji svakodnevno prenose obaveštenja i upozorenja stanovništvu. Savete lekara. Sudeći, bar po našim sugrađanima, nisu ih poslušali u u potpunosti. Od ponedeljka 16.07 pa sve do petka 21.07. svaki dan je Zavod za HMP u Novom Sadu imao preko 100 intervencija u toku 24h, bilo je dana da smo na teren izašli i 130 puta. Od tog broja, bar je 20 osoba prijavljeno od strane zabrinutih prolaznika ili policije, kao NN osobe, što podrazumeva da nismo znali o kom je pacijentu reč, a ponekad nemamo podatak ni da li se radi o ženskoj ili muškoj osobi. Razlozi prijavljivanja su najčešće banalni, kolapsna stanja, povremeno saobraćajne nesreće, osobe pod uticajem alkohola ili droge, a retko ozbiljno ugroženo zdravstveno stanje ili naprasne smrti. Koleginica dispečer je imala stresnu situaciju, kad su se desile četiri naprasne smrti u toku dana, od toga dve u iste vreme, na različitim krajevima grada. Sve te dane, pa i kasnije smo vredno radili, a zaposleni su jurili da pomognu svima koji su zvali, iako dele sudbinu ostalih ljudi koji rade u nesnosnim vremenskim prilikama, u kombiju HMP je takođe preko 40 C.
Dnevnik ne bi bio „trač“ novine, ako ne bi preneo bar jednu pogrešno interpretiranu informaciju. U četvrtak se se pojavio tekst „Zavod za hitnu medicinsku pomoć tražio je od nas da im pomognemo, te ćemo danas odlučiti ko će od lekara biti “pozajmljen” ovoj službi, koja zbog obima posla nema dovoljno ekipa za rad - kazao je Petrović. Svi kojima treba samo lekarski savet, a nije im neophodan dolazak hitne pomoći, mogu da zovu Centar za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja “Novi Sad” na broj telefona 479-0-668, radnim danima od 7 do 13.30 časova LJ. P." Dr Đorđe Petrović je direktor Doma zdravlja “Novi Sad” u ostavci, po njegovim rečima, u ambulantama su uvedene smene, zbog velikih vrućina.
Nama pomoć u smislu kako su to novine prenele, nije potrebna,niti smo tražili lekare. Sve redovne ekipe su pripravne, a za dežurstva se angažuju vanredne ekipe. Naš deo posla radimo i uradićemo. Naprotiv,mi izlazimo, uglavnom na intervencije koje nisu urgentne, a takođe vršimo reanimacije kod pacijenata na odeljenjima Kliničkog centra, obično na Neurologiji i Psihijatriji. Pomoć koja bi nam dobro došla je: kad bi lekari iz Doma Zdravlja odradili svoj deo posla, zbrinuli chronična i neurgentna stanja svojih pacijenata, a klinike pozivale lekare sa odeljenja za reanimaciju iz Kliničkog centra, umesto da mi jurimo sa drugog kraja grada da bi smo oživeli nekog njihovog pacijenta u prijemnoj ambulanti ili na odeljenju.

No comments: