18.7.07

Kakvog direktora bi ste vi želeli ?

Postoje dva načina unapređenja rada zdravstvenih radnika, a u cilju bolje zdravstvene zaštite i pomoći bolesnim ljudima.
Jedan način je: naređivanje, kažnjavanje, uvođenje novih pravila i dodatnih obaveza u toku radnog vremena, koje se posebno ne nagrađuju. Dežurstva koje obavljaju ekipe HMP, se vrše u redovnom radnom vremenu, a ostale slobodne ekipe, pokrivaju deo teritorije i rada one ekipe koja je zauzeta na dežurstvu. Zajedno sa dispečerima pokušavaju da stignu, da odgovore na sve pozive u optimalnom vremenu. Ta se dežurstva, ili ne naplaćuju od organizatora raznih predavanja, predstava, sportskih i drugih dešavanja, ili se naplate, bez zvaničnog računa ( kome i koliko- na koji račun ???????)
Drugi način, koji je trenutno zastupljen kod nas u Zavodu za HMP Novog Sada, od kako je direktor Mr.sci.dr Siniša Saravolac, je razgovor, saradnja sa zaposlenima, popravljanje uslova rada, radne sredine i konfora radnicima. Osim ugradnje klima uređaja dispečerima, organizovan je bolji i kvalitetniji smeštaj ekipi u Kaću, popravljene su pokvarene vodovodne instalacije, redovno se vrši zamena istrošenog ili polomljenog nameštaja, kao i nabavka sapuna, toalet papira, dezinfekcionih sredstava i svega onog što vam se možda čini smešno, ali svi zaposleni znaju koliko je važno, da na svom poslu, u toku 12 h radnog vremena, mogu otići u toalet i oprati ruke, a ne kupovati i donositi svoj lični sapun i papir. Dobili smo nove uniforme i još mnogo, mnogo toga.......
U slučaju bilo kakve sumnje ili stvarnog prekršaja u toku rada, razgovor sa direktorom se obavlja u četiri oka, a ako se prekršaji ponavljaju ili se dokaže ozbiljna povreda radne discipline, čime se kvari imidž poštenih, radnih medicinara, tada se ti nesavesni radnici kažnjavaju.
Kad se angažuje Ekipa Zavoda za HMP, radi dežurstva, šalju se vanredne ekipe, kojima se to dežurstvo posebno plaća, a oni koji su podneli zahtev za dežurstvo, to nadoknađuju uplatom na račun Zavoda, a ne uspostavljanjem ličnih veza, prijateljstva i extra profita rukovodioca. Time su ostale ekipe u toku svog redovnog rada oslobođene dodatnih obaveza, a zdravstveni osiguranici- stanovnici opštine Novi Sad, bolje i sigurnije zbrinuti, jer su sve redovne ekipe pripravne da im pruže urgentnu pomoć. Još bolje bi bilo da imamo veći broj i novije automobile, a volje za rad i znanja imamo, a kontinuirana edukacija i usavršavanje je naša obaveza, kao i svih ostalih zdravstvenih radnika.

1 comment:

Anonymous said...

Radim u Dijaliznom centru.Voleo bih da ne radim nigde.Muka mi je od raznoraznih direktora,EU standarda i sl.