8.7.07

Kad se deca brinu za svoje stare roditelje

„Molim vas, ako možete da pošaljete kola Hitne pomoći. Otac me je nazvao, nije mu dobro. Guši se. Uzeo je nitroglicerin. Ne znam, da li će moći da ustane da vam otvori vrata. On ima 82 godine. Mama je takođe bolesna, ali je nepokretna i pod redovnom terapijom.Ja odmah krećem kod njih, uzeću Taxi, da bi vam otvorila vrata.“ Ponovo, ćerka, kulturna, zabrinuta za oca i majku, zove iz Taxija. Ona je u putu, bez obzira što u tom trenutku sviće zora ( između 4 i 5 sati-jutro ),kreće da pomogne roditeljima i da ih obiđe.
Ekipa je odmah poslata, te dok je ona stigla, lekar je već pregledao oca i dao mu odgovarajuću terapiju. Na sreću nije bilo ništa ozbiljnije, ali je bilo akutnog pogoršanja, njegove hronične bolesti, sa pokušajem da se to stanje sanira u stanu, a po potrebi preveze i u bolnicu.
Odmah posle toga, drugi poziv, od strane sina za mamu.
„Mama je noćas pala i udarila nogu. Stavljali smo hladne obloge. Dali smo joj tablete protiv bolova. Ona ne može da stane na tu nogu. Sad ću ja sesti u kola da dočekam vašu Ekipu, zato što je našu kuću teško naći, a mamu ne mogu da pomerim, pa vas molim za pomoć.“
Ekipa se nekoliko puta mimoišla sa sinom, ali je on kontaktirao dispečera sa mobilnog telefona, uz pomoć kontakta radio vezom, konačno su se našli na jednoj raskrsnici. Baka je pregledana i prevezena na hirurgiju, zbog sumnje na prelom kuka. Taj sin će sve učiniti da se mama oporavi i negovaće je i nepokretnu u krevetu, a ako ne bude u mogućnosti da to sam uradi, angažovaće negovateljicu ili naći mesto mami u gerontoškom centru, gde će ona imati negu i pažnju od strane medicinskog osoblja, a on će je svakodnevno obilaziti. Sajt koji mi se dopao o nezi starih ljudi.
www.solidarnost.org.yu/organizacija/odrasli_i_stari.php

No comments: