16.7.07

Exit 007 u Novom Sadu


Exit kamp je otvorio svoja vrata 10.07. a zatvoriće se 16.07.2007 god. Festival Exit 007 se održavao od 12. do 15.07. Tada se u Novi Sad slila reka mladih ljudi iz zemlje i inostranstva. Najviše gostiju je bilo iz Velike Britanije. Zavod za HMP Novog Sada ove godine nije dežurao u državi Exit
( petrovaradinska Tvrđava i exit kamp ).
Organizatori Exita su se odlučili da angažuju i plate dežurstvo Domu Zdravlja iz Inđije.List Dnevnik je sa podnaslovom: "Bolnica na Tvrđavi, lekari u kampu" napisao o organizaciji lekarskog zbrinjavanja exitovaca. Kasnije su se nastavili tekstovi o radu tih lekarskih ekipa i njihovoj efikasnosti.
Tekst koji nije bio on line, objavljen je u petak 13.07. sa naslovom “Lekarska pomoć“ gde su data i dodatna objašnjenja „Oni kojima je potrebna lekarska pomoć van Tvrđave ili kampa, mogu da pozovu Zavod za HMP na broj telefona 94 ili da u toku noći, od 19 do 7 sati narednog dana, odu u ambulantu u Njegoševoj ulici 4, u centru grada. Urgentni centar Kliničkog centra radi neprekidno a pojačao je dežurstva tokom trajanja festivala. Lj.P.
Zavod za HMP Novog Sada je svih ovih dana imao povećan broj poziva, naročito sa javnih mesta. Još pre prvog koncerta smo zbrinuli povređenog Engleza, u blizini kampa. Ukazivali smo pomoć i ostalim gostima na ulicama Novog Sada i Petrovaradina. Pomogli smo pretučenim učesnicima „Povorke Tolerancije“ Svi različiti, svi ravnopravni. Ukazali smo pomoć mladiću na kapijama Petrovaradinske Tvrđave, rano zorom, pošto su ga napali huligani odmah posle napuštanja države Exit. Obezbeđenje i dežurne medicinske ekipe unutar Tvrđave su odbili da ga prime nazad i ukažu mu pomoć. Čak smo intervenisali i u samoj državi Exit, i to u oba kampa, gde bi trebalo da su spremne dežurne ekipe iz Inđije. U mojoj slobodnoj, nezvaničnoj proceni, intervenisali smo bar 40 do 50 puta kod turista, posetilaca Exit-a, a za tačne informacije treba se obratiti direktoru Zavoda za HMP, Mr.sci.dr Siniši Saravolcu.
Čudi me odluka organizatora Exita, da angažuju Dom zdravlja iz Inđije, na račun kvaliteta zdravstvenog obezbeđenja posetilaca Exit-a. Verovatno su računali sa tim da ćemo mi pomoći.Pomagali smo i ranije, ali ovaj put u našem gradu Novom Sadu.
U anketi koju su organizovali novinari Dnevnika, S.Ignjatović, o incidentu u Dunavskom parku jasno se vidi da su svi učesnici ankete osudili napad na Povorku različitosti. Građani Novog Sada su tradicionalno vaspitani i spremni da prihvate različite rase, kulture, vere i nacionalnosti. Verujte mi na reč. Rođena sam i odrasla u ovom prelepom gradu. Do svoje 14-te godine nisam ni znala da postoje različite nacionalnosti. Mi smo svi bili Jugosloveni. Jedina razlika koju prihvatam je : Da li je neko dobar i pošten ili je kriminalac.
"Da smo, svako u svom okruženju, ispravljali ono što je pogrešno i pogresne ljude zaustavljali na njihovom putu, da smo ih sprečavali da čine loše stvari, ne bi se te loše stvari dešavale." DR ZORAN ĐINĐIĆ 1952 - 2003.

No comments: