27.10.06

Nesuglasice

Ponekad kolege iz Kliničkog centra sa Neurologije, vode mali rat sa kardiolozima iz Kamenice. Pacijenti boluju od bolesti srca i krvnih sudova, kod nekih je više ispoljeno oboljenje srca a kod drugih, krvnih sudova mozga.Postoji jedna izreka koja slikovito govori o tome kako je nama, zaposlenima u HMP Novog Sada i pacijentima, zajedno sa rodbinom, kad se nađemo u njihovoj unakrsnoj vatri, „ Tukla se braća preko magarca, pa sve po magarcu „. Nažalost, ova situacija, nije ni prva, ni jedina, ovaj slučaj nije jedinstven, već je taj problem prisutan već duže vreme :
Prošle noći smo za jednu istu pacijentkinu angažovali ČETIRI razne ekipe,( a druga dva pacijenta smo samo tri puta vozili gore-dole i konačno kući- ali nije angažovana urgentna ekipa, sa lekarom već su to uradili vozači transporta). Na uspaničen poziv sinova brzo je poslata ekipa HMP u kuću, kod bolesnice koja je bila bez svesti, ta ekipa ju je posle pregleda i ukazivanja pomoći, odvezla na neurologiju.Dežurni specijalista, neurolog, je tražio da se ona preveze u Kamenicu, kod kardiologa i da u pratnji bude i lekar HMP,pošto je pacijetkinji loše ( poslata je druga lekarska ekipa ). Posle toga su kolege iz Kamenice, tražile da se pacijentkinja vrati nazad na neurologiju, takođe uz pratnju lekara, jer je navodno bolesnica u komi. ( poslali smo trećeg lekara ). Posle te vožnje i maltretiranja i nas i same bolesnice,a uplašeni i zabrinuti sinovi su išli za našim kolima i nadali se da će neko od dežurnih specijalista učiniti nešto više i zadržati njihovu mamu u bolnici da bi se lečila, konačno su dežurni sa neurologije pozvali transportna kola da se ista bolesnica, vrati kući . Na moje pitanje kako mogu da vrate kući bolesnika u komi, dobila sam odgovor da nije ni bila u komi !!!! Hvala kolegama što su nam omogućili da toliko radimo te noći, (od 20h do 23h su bile angažovane , zauzete, 7 urgentnih ekipa, od ukupno 8) koje rade na na teritoriji opštine Novi Sad, tj grad i sva okolna sela, a žao mi je bolesnice i njene rodbine, koji su se posle svega, razočarani i izmoreni vratili kući. Ovde su lekari u svom neslaganju „ istukli „ dva „ magarca „, jedan smo mi- radnici HMP, a drugi su bolesni ljudi. Nažalost pacijenti to ne znaju, misle da je hitna pomoć u sklopu bolnice i nas krive što su se izmaltretirali i što smo ih vratili kući, pa nas zovu telefonom i grubo nam prebacuju " Vi ste nas vratili kući, a njoj nije dobro" .

1 comment:

Pozovi 94 said...

Da to je problem, zadržan iz nekog starog perioda, kad su Hitne pomoći i bile više na nivou transporta, ali sad više nisu, već postaju prave urgentne službe, a na nama je da daljim radom i savremenim promenama to i dokažemo. Tada će se verovatno i taj odnos promeniti, a svi zaposleni u Urgentnim službama će konačno dobiti status i poštovanje, koje i zaslužuju.