24.10.06

Miholjsko leto


Miholjsko leto

krajem oktobra,
prijatna toplota sunca obradovala je mlade i mališane ali sudeći po broju poziva Hitnoj pomoći,nije prijala starijim i srčanim bolesnicima.
Juče su se usijali točkovi naših automobila, jureći od jedne do druge adrese, takođe više pacijenata je transportovano u bolnicu, Institut za Kardiovaskularne bolesti, u Sremskoj Kamenici i Institut za Neurologiju, Kliničkog centra u Novom Sadu. Nije neuobičejeno da se javi tri do pet pacijenata u isto vreme, sa srčanim tegobama i akutnim pogoršanjem već ranije dijagnostikovane bolesti srca i krvnih sudova, ali juče je u toku pre podneva od 09h do 11h bilo tri puta više tih bolesnika, i svi u Novom Sadu.
Sreća naša, da su neki od bolesnika već bili u raznim zdravstvenim ustanovama, Domu Zdravlja i na klinikama, pa su tu pregledani, data im je početna terapija, pomoglo im se u tom prvom hitnom stanju a potom je pozvana ekipa HMP da ih preveze do odgovarajuće bolnice.
Kasnije se situacija malo smirila, ali i dalje su se javljali pacijenti i kolege iz Doma Zdravlja te je dan završen, tako da su svih 30 do 40 veoma ozbiljno bolesnih ljudi zbrinuti.Ostali pacijenti nisu spadali u vitalno ugrožene, ali nisu dozvolili zaposlenima u Hitnoj pomoći da predahnu i malo se odmore. Hitnjaci su doručkovali tek negde posle 13h, ili i kasnije ( izašli smo na teren preko 60 puta ). Kako je bilo kolegama na hitnom prijemu u Kamenici i Neurologiji, ne znam, ali pretpostavljam da ni oni nisu stali sa poslom celo pre podne.
Srećom nije bilo saobraćajnih nesreća ( sem jedne i to posle podne ) , inače nikako ne bi smo uspeli da ovako dobro i efikasno završimo jučerašnju dnevnu smenu. Sudbina !

No comments: