24.4.08

Edukacije









Rukovodstvu Zavoda za HMP je veoma značajna edukacija zaposlenih. Nas petoro je prisustvovalo Seminaru u Master centru
22.aprila od 09h do 17h, a u sredu 23.aprila smo Mi, zaposleni u Zavodu za HMP sa gostima, uz podršku Jugohemije farmacije prisustvovali predavanju "Tromboliza i trobolitička terapija kod Akutnog infarkta miokarda" koje je održala Prof.dr Gordana Panić, načelnica odeljenja za intenzivnu negu Klinike za kardiologiju.
Seminar je organizovan u vidu predavanja i radionica, a na početku i samom kraju ovog seminara smo popunjavali ulazni i završni test znanja, koji je pokazao značajno bolje rezultate na kraju, odnosno poznavanje savremenih trendova medicine u oblasti
Dijabetesa tip 2.


Dijagnostika, a posebno lečenje Akutnog infarkta miokarda je
veoma važna tema, prvenstveno zbog toga što je to oboljenje vodeći uzrok smrti ili teškog invaliditeta u visoko i srednje razvijenim zemljama sveta.Savremeno lečenje AIM bazirano je na što ranijem uspostavljanju cirkulacije u ishemiskom miokardu, bilo primenom fibrinolitičke terapije i/ili primenom urgentne koronarne intervencije.
Što ranije uspostavljanje zadovoljavajuće cirkulacije (optimalno 2-6, makismalno do 12 sati) po nastanku ishemije, sprečava razvoj nekroze mišićnih ćelija miokarda, sa konsekutivnim povećanjem izgleda za oporavak uz srazmerno smanjenje smrtnosti i invalidnosti od AIM.
Pet ironija iz službe hitne pomoći su prepreka u prvom i najvažnijem zadatku, društva, celokupnog zdravstva u lečenju. Činjenica je da gorući problem u zbrinjavanju navedenih bolesnika predstavlja nedovoljna edukacija stanovništva u prepoznavanju znakova akutnog infarkta miokarda i javljanja lekaru.

No comments: