19.1.08

Istorija izgradnje urgentnog centra u Novom Sadu

„Novom Sadu urgentni centar“ naslov teksta koji je objavljen u Dnevniku 14.januara 2008 na naslovnoj strani. To su „nova?“ Ulaganja Fonda za kapitalne investicije Vojvodine. U samom tekstu piše „Potpisani su ugovori za izgradnje I faze Urgentnog centra Kliničkog Centra Vojvodine u Novom Sadu. RTV Vojvodine je takođe objavila Urgentni centar do kraja godine “Po rečima Pajtića, Pokrajina će i u ovoj godini obezbediti značajna ulaganja u zdravstvo, (i to 1,8 milijardu dinara, u prvoj podeli novac je dobilo 14 zdravstvenih ustanova širom Vojvodine) jer građani Vojvodine ne smeju da se plaše bolesti i nemogućnosti lečenja. Samo za izgradnju Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine, izdvojena je 1,7 milijarda dinara.” Ovo je kako je pisalo , Gorući problem u zdravstvu Novog Sada i Vojvodine ( Verovatno će to biti razlog da 0,1 milijardu dobiju sve ostale zdravstvene ustanove ????!) .Sliku možete i videti na You Tube .
Ta vest se objavljuje u raznim sredstvima informisanja još od juna 2007 godine, naprimer B92, Danas, Poslovnom Magazinu , gde je naslov teksta “Vojvodina će biti najveće gradilište u Evropi” u tom tekstu je Pajtić izjavio da je za Urgentni centar izdvojeno 1,3 milijarde dinara.Bilo je i ovih naslova: „KOSTUR” POSTAJE URGENTNI CENTAR , gde piše:“Izvršno veće AP Vojvodine će za ovaj najveći poduhvat u zdravstvu pokrajine obezbediti milijardu i 800 miliona dinara.” Autora S.Živkovića. Isti autor je godinu dana ranije, 09.08.2006, pisao „KOSTUR” U NOVOM RUHU , tada smo pročitali “Uskoro počinje izgradnja Urgentnog centra zašta će vojvođanska vlada obezbediti oko 20 miliona evra” I dalje “Kako su ovih dana u više navrata najavljivali čelnici Izvršnog veća AP Vojvodine i republički ministar zdravlja, pokrajinska vlada će obezbediti milijardu i 800 miliona dinara (protivvrednost od 20 miliona evra) za izgradnju urgentnog centra koji Novom Sadu i Vojvodini u ovom trenutku najviše nedostaje. Kako je nagovestio predsednik Izvršnog veća mr Bojan Pajtić, ubrzano se priprema da radovi počnu već na jesen. Investitorima se žuri.” Što znači da smo istu priču pročitali 2006, I tada je rečeno: “Ipak, kako je upravo potvrdio pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Miloš Lučić, Urgentni centar je apsolutni prioritet”. Jedina je razlika da je tada direktor najveće vojvođanske zdravstvene ustanove KCV bio dr Dragomir Damjanov, a sada je Dragan Drašković, a on je izjavio da “sve ide po planu”. Doduše dr Dragomir Damjanov je još 02.06.2005 za Dnevnik izjavio “Urgentni centar na vidiku” ukratko, ako ne želite da čitate ceo tekst: ”Zato je od velikog značaja konačan završetak projekta, koji je na zajedničkom sastanku četiri klinička centra u Srbiji, nadležnih ministarstava i eksperata Evropske agencije za rekonstrukciju ocenjen kao opravdan. Vlada Srebije bi trebalo da potpiše ugovor s grejs-periodom od deset godina i s godišnjom kamatom od jedan posto. Po njemu bi Klinički centar “Novi Sad” trebalo da dobije kredit od 24 miliona evra. Najveći deo ovih para uložiće se u završetak prve lamele nedovršene građevine Kliničkog centra, gde bi bio novi urgentni centar, rešila bi se i kompletna infrastruktura u ustanovi, a predviđena je i rekonstrukcija najvitalnijih delova svih instituta i klinika u sklopu Kliničkog centra. Ukoliko Vlada Srbije prihtavi ovakav kredit, a zbog povoljnih uslova koji se daju mislim da nema razloga da ga ne prihvati, već od oktobra bi počela realizacija ovog projekta.” Odnosno Zaključak je bio; Ukoliko Vlada Srbije odobri kredit od 24 milionaEUR , Novi Sad dobija urgentni centar.
Ideja da je Novom Sadu potreban Urgentni centar je krenula još davne 2003.godine Tada je dr Božić rekao: “Iako najveća "zdravstvena" ustanova u Vojvodini Klinički centar "Novi Sad" još uvek nema savremeni urgentni centar, već ovaj segment funkcioniše kao i pre sto godina. Šta se preduzima da se ovaj problem reši?
- Vlada Republike Srbije trebalo bi da uzme vrlo povoljan kredit Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj od 50 miliona evra, koji će biti raspoređen na četiri klinička centra u Republici. Očekujemo da će Klinički centar Novi Sad dobiti od 10 do 12 miliona evra. Tako je pisalo u listu Dnevnik 27. OKTOBAR 2003. GODINE: Urgentni centar u Novom Sadu .

Mislim da vam komentari nisu potrebni. Volela bih kao stanovnik Novog Sada i Vojvodine, a i kao lekar Zavoda za HMP Novog Sada da znam gde su bile pare za izgradnju urgentnog centra od 2003 do 2008 godine?

No comments: