18.1.08

Darkov Komentar

Darko has left a new comment on your post "Na pravom mestu u pravo vreme":

Pozdrav iz Norge!!!
Hteo bih da Vam napisem kako funkcionise hitna pomoc u Norveskoj i kako sam ja uopste dosao u kontakt sa njima.
Pre 1-2 meseca sam radio posle podne od 15-22h. Na samom pocetku dezurstva bilo je skroz mirno,niko od pacijenata ne zvoni,niko ne trazi nista skroz mirno.Moje dve koleginice i ja smo sedeli na terasi i cekali vreme vecere kada se pacijentima mora podeliti hrana i lekovi.
Posto su pacijenti za veceru dobili virsle te iste je trebalo skuvati ili ispeci.Mi smo se dogovorilio da cemo ih peci. Koleginica je ukljucila sporet i nastavili smo da sedimo i pricamo.Medjutim poceo je i biber da pisti i nasem sedenju je bio kraj.Morali smo da krenemo da radimo.
Ja sam otisao da vidim sta pacijent hoce kad odjednom cuo sam koleginicu kako vristi i zove me da dodjem odmah.Otrcao sam do nje u kuhinju a tamo je poceo da se topi termos za kafu koji je bio na sporetu.Ona je greskom ukljucila ringlu umesto rerne.Odjednom se prostorija napunila dimom.Ja sam nekako uspeo da sklonim taj termos i sa vlaznom krpom sklanjao ostatke plastike koja se topila.Uspeo sam samo da kazem sada ce poce.... I naravno upalio se alarm za pozar.Automatski sva vrata se zatvaraju,lift prestaje da radi a zvono pisti pa pisti. Dim je poceo da se siri i po hodniku rekao sam koleginicama da sve bolesnike odvedu u salu gde bolesnici doruckuju.Naravno nisam ni prvog bolesnika krenuo da prebacujemm iz sobe prema sali video sam vatrogasce kako ulaze na vrata.Za njima odmah i hitna pomoc i policija.Naravno ja sam morao da objasnim svima sta se desilo i to jos na norveskom.
Vatrogasci su poceli da rade svoj posao-doneli neke velike ventilatore stavili sa svake strane hodnika po jedan i upalili da bi se dim razisao.
Odmah mi je prisao lekar iz hitne pomoci i pitao me da li sam bio u kuhinji kada je to gorelo?Zatim je krenuo sa pitanjima Da li mi je zlo? Da li mi je muka,nesvest?...itd. Koleginicu ,koja je bila samnom u kuhinji ,su odveli i prikljucili na kiseonik.Ja nisam hteo nego sam nastavio da delim pacijentima lekove u sali.Lekar mi pridje i rece da nije gotov samnom i da zeli da ja podjem sa njima posto je dim od plastike kopja se topi jako otrovan.
Ja sam poceo da se smejem,odmah sam se setio NATO-bombardovanja u Novom Sadu...sta bi on tada radio...hospitalizovao ceo grad?
Rekao sam mu da ne zelim da idem da sam ja odgovoran za sve pacijente ovde a koleginice mogu da idu jer nisu med.osoblje.Ostavio mi je uput i rekao da ukoliko mi bude lose da se javim u glavnu zgradu hitne pomoci.
Naravno nije proslo ni 20 min.Zove moja sefica koja je obavestena o pozaru ,ni dan danas ne znam kako,i kaze da moram da idem u hitnu da je ona vec nasla zamenu i da cim zamena dodje da se spakujem i krenem.
I tako sam ti ja morao otici tamo.Kad tamo....
Kad tamo prvo te docekuju trojica iz obezbedjenja za jednim pultom.
Tamo moras da se prijavis i da uzmes iz automata papir sa brojem i da cekas svoj red!!!DA DOBRO SAM NAPISAO DA CEKAS SVOJ RED!!! Svi sede mirno i cekaju naravno. Nervoza se primecuje na ljudima koji cekaju na red ali niko ne dize frku i paniku.Niko ne vice i niko ne preti.Odmah pored tog pulta nalazi se sedam stolova sa kompjuterima i za svakim sedi po jedan tehnicar ili sestra i prima pacijente.Kada se na monitoru pokazao moj broj i broj saltera prisao sam i seo za sto.Prvo im das legitimaciju i zatim ti ona postavlja pitanja.Sta je problem?Na sta se zalim? itd...itd...Kada sam joj ispricao da uposte nisam imao nameru da dodjem nego da me je sefica naterala.Ona mi objasni da moram svakako da dojem jer taj dim sto sam udisao je jako otrovan.... i prica se vrti u krug kao i sa lekarom iz hitne koji je dosao na odeljenje.
Na kraju mi rece da moram da idem da skroz na drugi deo zgrade i da mi urade neke analize.Ok pristao sam i na to.Kad tamo opet guzva.Svi sede i cekaju.Lekari su u ordinacijama a ti cekaj svoj broj da se pojavi na monitoru iznad i da udjes.Lekare i ne vidis samo tehnicare koji izlaze i primaju pacijente i daju informacije.Meni je jedna setra odmah izmerila saturaciju,pritisak i reka da cekam na vadjenje krvi.Ja sam uporno pokusavao da im objasnim da mi nije nista i da zelim da idem kuci,mada to nije moglo da prodje kazu:''Gospodine vi mozete otici a ako vam se nesto desi mi ne preuzimamo odgovornost i ako budete zvali da vam nije dobro i da povracate i sl.ne mozemo vam odmah izaci u susret jer i ostali gradjani cekaju na nasu pomoc.To je bio kraj diskusije.Naravno uradise te analize i nista ne nadjose.Napisali ako se stanje pogorsa da se javim svom lekaru.
Tamo sam izgubio skoro 2,5 sata ali sam ipak za to vreme uspeo da skontam na koji nacin oni funkcionisu kao sluzba.Kada sam dosao kuci citao sam na internetu o njihovoj hitnoj pomoci i sve koje to zanima mogu pogledati na www.ambulansenorge.no
Ovde vam naprimer diploma iz Srbije koju imate bilo da ste tehnicar ili lekar ne vazi.Morate istu da nostrifikujete.Tehnicari moraju da idu na kurs u trajanju od 1 meseca i da poloze 2 ispita da bi dobili autorizaciju.Naravno neklima zavod za autorizaciju odredi i praksu u trajanju od nekoliko meseci a nekima ne.Sve zavisi od plana i programa skole koju ste pohadjali.Oni to porede sa njihovom skolom pa izracunaju sta vam nedostaje.
Sto se toga tice ja sam to zavrsio-nostrifikovao sam svoju diplomu i radim kao tehnicar.Konkurisao sam za posao u hitnoj ali...ali...
Da bi radili u Hitnoj morate da imate Autorizaciju kao Ambulansearbajder, a ne kao Med.teh. To su dodatni kursevi, dodatni ispiti.Običan tehničar može da radi u Hitnoj pomoći samo ako ima 2 god. radnog iskustva kao opšti tehničar. Tada može dobiti posao kod njih kao tehničar na opštem odeljenju-To su ta prijemna odeljenje koja sam opisivao na pocetku. Da bi ste radili na Traumi, morate imati kvalifikacije za to i zvanje Med.teh. za Traumatsko prijemno odeljenje.
Jednostavno, kod njih sa lekarom u ambulantnim kolima radi lekar i tehničar a to je Ambulansearbajter- u zavisnosti kako su podeljeni imaju dva ili 1 Med.teh. sa lekarom u Ekipi ili Paramedikus i Med. teh.
Lakše slučajeve preuzima "Legevakt" to je takođe Ekipa, lekar i tehničar koji idu po terenu, staračkim domovima i sl.
Teže slučajeve preuzima Ambulance i Luftambulance (Helikopter-Medikopter)
Ja sam pre nekolio dana konkurisao na oglas za prijem u Hitnu Pomoć pa čekam na odgovor. Možda me i pozovu na intervju. Mada, ja još nemam 2 god. radnog iskustva, kao opšti tehničar-radni staž iz Srbije se ne priznaje!!Morate imati najmanje 2 god. radnog staža kod njih. Mada ja sam pokušao, pa možda mi i progledaju kroz prste (HA..HA..)
Toliko od mene. Nadam se da sam uspeo da Vam dočaram barem malo kao to ovde funkcioniše.
Veliki pozdrav za sve koji čitaju ovaj blog a narovno najveći i najtopliji za autora od Darka !!


Darku hvala na komentaru i opisu rada kolega iz daleke zemlje. Ovo pismo je zaslužilo da se prezentuje kao novi post, jer mnogi ne čitaju kometare. Želim mu da dobije posao u Hitnoj pomoći i da dalje napreduje u radu.

No comments: