1.9.07

Ponovljena tema-primeri iz prakse - Lažni pozivi i uznemiravanja Hitne Medicinske Pomoći,PRIMER 2

Možda neko misli da je pozivanje Hitne, smešno i da je to bezazlena šala, kad se ne iscenira ceo događaj i lažno prijavi neka adresa. Ali čak i takvi pozivi mogu imati posledice.
Pre dosta godina, dispečeri su tada bili na Limanu, jednog vikenda su zvali mladi ljudi, izraženog naglaska ( nisu iz Novog Sada ) i prijavljivali nepostojeće ulice u gradu, kolapsna stanja na opšte poznatim javnim mestima, ali nisu mogli tačno da lociraju mesto dešavanja.
Npr. “Žena je pala, bez svesti je, na Spensu.”
“Gde, tačno na Spensu, jer Spens je velik i ima više ulaza?” Tada počnu da se kikoću i spuste slušalicu. Između tih poziva, jedan poziv, istog naglaska je došao sa Ribarskog ostrva, za mladog čoveka, koji se ne oseća dobro. “Gde tačno, na Ribarcu ? “
“Ne znamo, mi nismo odavde. Tu smo u gostima.“ Dat mu je savet. Spustila sam slušalicu, misleći da je to još jedan od onih “duhovitih”. Kratko vreme posle toga, u ambulantu na Limanu, unose mladića, za kog su zvali sa Ribarca. Imao je melenu ( krvarenje iz GIT-a, zbog čira ) i loše se osećao. Pritisak mu je bio dosta nizak. U pratnji je bila medicinska sestra iz Doma Zdravlja, jer je mladić u gostima kod njenih prijatelja i sina. Osetila sam gorčinu u ustima, želju da se iskupim i izvinim, što mu nisam poslala ekipu, mada mi oni nisu zamerali, niti se ljutili. Pomoć mu je odmah ukazana. Iako se radilo o urgentnom stanju, on nije bio vitalno ugrožen. Sudbina mi tada nije bila naklonjena.

2 comments:

Anonymous said...

Citam ova dva poslednja posta i zaista se cudim... Da li je moguce da to nije zakonom regulisano? Da li to znaci da stvarno niko ne odgovara u ovakvim slucajevima?
Pre desetak godina, bio mi je neki rodjak u poseti, u to vreme mozda nekih desetak godina star. Zvao je vatrogasce doduse, a razgovor je tekao otprilike ovako:
on: Goriiii
vat: Sta? Gde?
on: Gori more, tope se planine, od lepote tvoje i tvoje blizine...
... Samo u ovom slucaju dezurni se slatko ismejao...
Meni je to tada bilo smesno, ali posle tvojih postova, obliva me rumenilo.

Pozovi 94 said...

Marice, ponekad i mi imamo takve pozive, duhovite i šarmantne. Kao i dežurni vatrogasac, nasmejemo se zajedno sa onima koji pozivaju. Međutim ima situacija, kad smo u velikoj gužvi ( kad je neka ozbiljna situacija u pitanju, kao ona kad je palo dete i bila železnička nesreća ), tada, nam ni takav poziv više nije smešan ni duhovit. Osim toga ima klinaca, a još više devojčica, koje su veoma uporne, dosadne i primitivne. One nam otežavaju rad i JAKO NAS NERVIRAJU, u stanju su da zovu i po 100 puta, ponekad vređaju, "lupetaju" razne gluposti ali i zauzimaju vezu i vreme koje treba da se pruži bolesnim ili povređenim ljudima.