21.9.07

Beneficia non obtruduntur

Jedne noći Urgentna ekipa Zavoda za HMP je predala pacijenta na odeljenje Psihijatrije, Kliničkog centra u Novom Sadu. Po izlasku iz zgrade, u 03h30min, na parkingu ih je zaustavio čovek i zamolio za pomoć. U kolima je bila njegova supruga. Krenuli su kući, u Austriju. Njoj je pozlilo. Došli su do bolnice da bi joj lekar pomogao.Nema osiguranje, ali će on platiti sve potrebne preglede. Naš lekar je došao do kola i bolesne žene. Doveli su je na Interno prijemno i zajedno sa dežurnim internistom pregledali pacijentkinju. Stanje bolesnice je bilo ozbiljno. Posumnjali su na šok, zbog disekantne aneurizme aorte. Kolima HMP su je prevezli na Urgentnu hirurgiju ( zgrada u neposrednoj blizini ). Tu je dežurni hirurg indikovao hitan CT pregled, radi tačnije Dg, a prema našoj ekipi se odnosio kao prema podređenim slugama i rekao da je oni moraju voziti na pregled i sačekati rezultat nalaza, jer “Ako se radi o aneurizmi torakalne aorte, on će ponovo zvati HMP, radi transporta u Sr. Kamenicu. Dok mi dođemo, može da bude kasno.” Zbog humanosti i želje da se bolesnici što efikasnije pomogne, ekipa ju je i odvezla na CT. Nalaz nije ukazivao na disekciju. Suprug je prepun zahvalnosti, želeo da plati, “časti” našu ekipu, ali su oni to odbili i pozvali ga da reguliše dug Zavodu za HMP, putem uplate na račun Zavoda, tako što će mu se izdati priznanica računa, za pružene usluge. Krenuli su u Bazu-na Liman, posle sat vremena , jer kod sebe nisu imali račun za naplatu, a suprug je trebao doći za njima. Međutim, pošto je bolesnica zadržana na odeljenju Hirurgije u Kliničkom centru, suprug je ostao pored nje i verovatno plaćao za dalju pomoć njihovom osoblju.
Pre neki dan je doktorka OP, pomogla bolesnoj ženi ispred ambulante u Novom Sadu. Doveli su je u ordinaciju. Tada su saznali da je pobegla sa odeljenja Psihijatrije. Pozvali su Kliniku i dobili potvrdu da se radi o njihovoj pacijentkinji. Savetovano im je da pozovu Zavod za HMP, pa da je mi vratimo na odeljenje, ako bolesnica prihvata dalje lečenje, a ako odbija, da je u tom slučaju odvezemo kući ( bez otpusne liste ). Bolesnica je prihvatila dalju hospitalizaciju, pa je “taxi” služba Zavoda za HMP ( koja od ranije već ima iskustva sa vraćanjem odbeglih pacijenata iz Kliničkog centra ), odvezla i predala nadležnom osoblju Instituta za Psihijatriju.
Istog dana, pacijent je kolabirao ispred Poliklinike Kliničkog centra. Pomoć su mu ukazali med.tehničar B.S. i vozač P.S. transportne ekipe Zavoda za HMP. U stanju bez svesti, su ga prevezli do Urgentne hirurgije, a tamo je uz lekarsku pomoć, došao svesti i zahvalio se na ukazanoj pomoći.

6 comments:

Unknown said...

Samo napred!
Svidja mi se sto pises obaj blog ;)
Pozdrav!

Anonymous said...

I meni se sviđa ovaj blog:) Oduvek me je zanimalo kako razmišljaju lekari. Čak sam i knjigu na tu temu poručio: "How Doctors Think" by Jerome Groopman.

Samo nastavi tako... ja ću i dalje ću čitati tvoj blog :)

POLJUPCIC said...

Hm...
Znaci ipak ima ljudi koji citaju ovaj veoma zanimljiv blog... To je dobro, u jednom od prethodnih postova se autorka zalila da niko ne cita ono sto napise. Ipak nije tako...
No, reci da je ovo pisanje samo zanimljivo, bez komentara i bez daljeg upustanja i udubljivanja u problematiku o kojoj autorka bloga pise, je malo...hm...pa da ne kazem uvredljivo, ali bar pomalo neumesno... Autorka opisuje probleme koje radnici sluzbe hitne pomoci (tj. zavoda za hitnu pomoc u NS)imaju u svom radu, kako ih napadaju, sikaniraju, vredjaju, kako ih smatraju lekarima nize klase i tako dalje... A kad to dolazi od strane kolega, onda je to stvarno strasno... Rad u hitnoj je iscrpljujuca borba sa teskim i nekulturnim pacijentima, sa zdravstvenim sistemom, sa liftovima koji ne rade, sa losim vremenskim uslovima, sa pokvarenim sanitetima, sa nekulturom koja nema granica, sa nepostovanjem, sa sopstvenim - cesto na ivici izdrzljivosti - psihickim i fizickim snagama, sa dugim i neizvesnim nocima, sa dotrajalom i poluispravnom opremom, to je zivot i rad pun drhtanja i znoja pored pacijenta koji krvari, koji umire u teskim mukama...
Reci da Vam se ovaj blog samo svidja, malo je - malo, nedovoljno... Tako reci uvredljivo. Ovaj blog nikoga ne ostavlja ravnodusnim.

Anonymous said...

Genial dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

Anonymous said...

Hello, as you can see this is my first post here.
In first steps it is really good if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anonymous said...

Greetings

Watch latest movies for free:
http://www.freemoviez.biz

Movies are very good

See you later

[URL=http://www.freemoviez.biz][IMG]http://static.thepiratebay.org/img/firefox-22.png[/IMG][/URL]