17.5.07

Radni vikend

Protekli vikend mi je prošao radno. Petak, dnevna smena, od 07h do 19h. Toplo vreme i neadekvatno reagovanje svih građana Novog Sada, pa i ostalih gradova, na naglo otopljenje je dovelo do povećanog broja poziva kao i intervencija službe Zavoda za HMP. 14.05. je B92 objavio vest : Utrostručeni pozivi Hitnoj pomoći B92
Ne znam, koliko urgentnih ekipa u toku dana, radi u Beogradu i koju teritoriju pokrivaju, za oko 2 miliona stanovnika. Ali znam da Zavod za HMP Novog Sada, u toku jedne smene ima 8 urgentnih ekipa, a u gradu od toga rade 4 ekipe. Sa obzirom da smo, moj tehničar i ja primili 69 poziva, za intervencije, za tih 12 časova, a od toga 11 intervencija na javnom mestu, i takođe samo oko 19 van grada,i oko 2 za tehničara, koji daje terapije, bez lekara, znači da su 4 ekipe u Novom Sadu intervenisale u proseku 12 puta, po ekipi u Novom Sadu i skoro 5 intervencija po ekipi van grada.
Svi su se umorili, preznojali i ljutili se na nas dvoje-dispečera. U kolima HMP je pretoplo, klime koje bi trebale bile sastavni deo opreme naših automobila, su se pokvarile. Sav vozni park je dotrajao i neophodno nam je da ga obnovimo, ali nedostatak sredstava nam to ne dozvoljava. Novi direktor, nam je obezbedio nove uniforme, jer su prethodne, stare više od 3 godine, iznošene i iscepane, ali za veća ulaganja, još nema dovoljno novca. Možda će ovo pročitati, neko ko bi želeo da nam pomogne, kao sponzor, pa ga molim da se u tom slučaju obrati direktoru Zavoda za HMP Novog Sada i pomogne nam u daljem radu. Nas dvoje dispečera, smo se takođe umorili. Zbog povećanog broja poziva, davanja saveta i osim urgentnih izlaza, ogromnog broja transporta ( do 15h je bilo preko 110 transportnih izlaza, koje obavljaju transportne ekipe, bez lekara ), uspeli smo da doručkujemo oko 16h tog dana. Kolege koje su nas smenile su takođe imali velik broj poziva i intervencija u toku te noći, tako da smo ukupno imali preko 120 intervencija za 24h.
Subota noć od 19h do 07h, je takođe protekla sa većim brojem poziva i intervencija, ali je noću malo lakše raditi, temperature u kolima su manje, postoji dodatni lekar, koji radi neodložnu, za sva neurgentna stanja. Većina poziva je do 01h. Tako da od 50 izlazaka na teren te noći, i to za 2 saobraćane nesreće i 5 osoba na javnim mestima, većeg broja pijanih i tuča u našem lepom gradu, smatrali smo da je noć prošla lagano, u odnosu na dnevnu smenu. Na ovom mestu, osećam obavezu da pohvalim grupu mladića, koji su pomogli momku u centru, kojeg su po rečima ostalih prolaznika, tukli neki obesni klinci. Prvo su nas pozvali, a potom ga i odveli u našu dežurnu ambulantu, gde mu je ukazana pomoć i pre dolaska ekipe. To je adekvatno pružena pomoć, a ne kao ostalih 5-6 prolaznika, koji su zvali za njega, ali nisu ni zastali da pokušaju da mu pomognu. Marija Šerifović sa pesmom "Molitva" pobedila je na ovogodišnjoj 52. Evroviziji koja je održana u Helsinkiju.
Nedelja noć, je bila pravi “odmor”, samo 33 intervencije, te noći i to oko 4-5 urgentna izlaza, a sve ostalo hronični bolesnici. Velik broj pacijenata je prihvatao date savete. Ne zaboravimo jedan lažni poziv. Devojka je zapušila nos i tako govoreći se predstavljala, kao baka, kojoj nije dobro. Ona i njen prijatelj “šaljivdžija”, nisu hteli da izdiktiraju broj mobilnog sa kog su nas pozvali, ali MI IMAMO IDETIFIKATOR POZIVA.

No comments: