2.5.07

Autodestrukcija u pubertetu

U toku aprila sam koristila deo godišnjeg odmora i malo se odmorila.
Uskršnji praznici su bili posvećeni rešavanju loših ocena u školi i puberteskog inata mog sina. Suprug i ja smo zajednički tražili način da mu pomognemo u tim kritičnim " magarećim " godinama, te da popravi kvalitet svog života i podstaknemo ga da popravi uspeh u školi. Srećom, drugih problema za sada nemamo; ne uzima alkohol, ne drogira se, ne ostaje do kasno noću. Dobar je i kulturan u društvu. Ima prijatelje i bavi se sportom. Posle godišnjeg, jedan od poziva na broj 94 me je veoma zabrinuo. Upućen je od strane dečka ispred srednje škole koju pohađa i moj sin. Momak od 17 godina je tražio pomoć za druga, koji je za kratko vreme uzeo veliku količinu alkohola. ( za samo pola sata, je popio celu litru žestokog pića ). To nije bilo obično pijanstvo, to je bilo pravo trovanje alkoholom.Poziv je bio kulturan, korektno prijavljen uz iskrenu zabrinutost za druga, ne samo za njegovo zdravstveno stanje, nego i za eventualnu prijavu rukovodstvu škole.
Ta srednja škola, održava reputaciju dobrog obrazovanja i discipline, a rukovodstvo se trudi da pomogne đacima u učenju i odrastanju.
Ekipa je odmah upućena na datu adresu. Momak je upućen u bolnicu i sve je prošlo bez većih posledica. Škola je ipak saznala za incident, jer ih je razredna videla sa prozora. Ovo je samo jedan od primera autodestruktivnog ponašanja, naše omladine. Čuvajmo našu decu i negujmo stare dobre tradicije našeg društva. Treba da prihvatamo i dobre strane novih tehnologija, nove i napredne ideje , ali ne i negativnosti kojima zapadna civilizacija obiluje, u smislu otuđenosti i trke za zaradom, nauštrb bliskosti i kućnog vaspitanja.
"Ima velike sirotinje medu našom decom,kojoj,sem para,roditelji nisu mogli ništa drugo dati." DUŠAN RADOVIĆ
Poslovica " Glup čovek ne uči na greškama, prosečan čovek uči na svojim greškama, a pametan čovek uči kako na svojim tako i na tuđim greškama "

No comments: