30.6.08

Još jedan dokaz opasnosti

Po rečima velikog broja građana, pa čak i našeg ministra, ne treba nam dati status službenog lica “da ne bi eksplodirala lekarska bahatost”. Mada se o tome dosta pisalo i već dugo postoji inicijativa (zahvaljujući pokrajinskom sekretarijatu za Zdravstvo) još uvek nemamo taj status.
25.06. sam radila kao dispečer. Telefon 94 je zazvonio, a sa druge strane slušalice se čuo poziv: "Molim Vas da dođete na Novo naselje, ulica Bul.Kneza Miloša. Moj prijatelj je doživeo “nervni napad”. Nikom ne dozvoljava da mu priđe. Viče. Neće da razgovara. Mi smo na ulici." Zamolila sam:"Pokušajte da ga smirite, a ukoliko je prijatelj agresivan pozovite policiju, pa ćemo i mi doći." Ponovo je zvao, nije mi objasnio da li se radi o čoveku koji je bolestan, ili je ljutnja reakcija na neki događaj, ili je pod uticajem određenih psihoaktivnih supstanci (alkohol, droga) . Opet sam ga zamolila da zove i policiju. Posle više od sat vremena, pozvali su nas dežurni iz policijske stanice. Povređen je pripadnik MUP-a. Odmah smo uputili ekipu, koja je pregledala povređenog policajca, a napadača uputila na odeljenje neuropsihijatrije.
Pitam ja Vas: “Šta bi se desilo našoj ekipi, doktoru i tehničaru, da sam ih poslala na tu adresu, pre dolaska MUP-a”? Ako je on imao takav “nervni napad” da nasrne na policajca, šta bi tek nama uradio?”

6 comments:

Anonymous said...

А можда је викао „нећу нико да ми приђе осим лекара“, или можда има своје разлоге да „мрзи МУП“.

Односно, ШББКББ приче никад нису захвалне.

(Уосталом, та особа је већ напала службено лице, па и не видим како би то медицинари били заштићени у датом примеру)

Pozovi 94 said...

Можемо и тако посматрати, али је мало вероватно да је у свом нервном растројству желео само са лекаром да разговара. Вероватније би било да би напао докторку која би се појавила и покушала да му приђе. Можда би вам се тај сценарио много више свидео (уосталом ми смо сами изабрали посао који са собом носи опасност, и не треба да тражимо никакву заштиту), а онда кад нас нападну, не можемо правду добити ни на суду, јер немамо статус службеног лица. Тј исто је да ли вас неко нападне на улици или мене на послу. Али од мене се очекује да приђем агресивном и дрогираном човеку (без заштите). У датом примеру особа је напала службено лице, које је обучено да се брани, а изазивала је на тучу случајне пролазнике. Ваш коментар у себи има тон велике нетрпељивости према лекарима. Уколико имате лоше искуство са неким здравственим радником, молим вас да то не генерализујете на све нас. Нису покварени и корумпирани лекари, већ је др (име и презиме) тај и тај, неспособан,корумпиран,нељубазан,груб и какав већ хоћете.

Anonymous said...

То што у датом примеру не видим подршку за одређен став не значи да не подржавам тај став — то су потпуно различите ствари.

Наиме, из тога што је особа напала чак и службено лице (које је, додатно, обучено да очекује такве ситуације), желите да изведете закључак како неко други не би био нападнут ако би био проглашен за службено лице — по свим правилима логике, не би.

Даље, претпоставили сте како би та особа била агресивна и према лекарима. И то искористили као додатни „доказ“ (sic! претпоставка за доказ) како је неопходна заштита у виду положаја службеног лица.

Ја ниједног тренутка нисам рекао да она не би била агресивна, али се противим Вашој тврдњи да би била — ни за једно ни за друго не постоје докази — зато и помен ШББКББ („шта би било кад би било“).

Коначно, као и у читавом тексту, Ви претпостављате да ја гајим нетрпељивост према лекарима, што не може бити даље од истине, и износите своје предрасуде према свакоме ко се у било чему не слаже са Вама (а идете и тако далеко да ме оптужите да некоме желим зло — „можда би вам се тај сценарио много више свидео“).

Ја гајим нетрпељивост према политиканству и измишљању „доказа“, а то је оно што је овај текст радио.

У сваком случају, ја немам ништа против да здравствени радници постану службена лица, али мислим да овакав текст томе ништа не доприноси једном лажном „кампањом“ у коју је укључено и пар предрасуда, а коментар иде и до границе вређања (уз противљење генерализацији, а истовремено мене стављајући у кош са свим „лекаромрзитељима“).

Но, уосталом, можда је боље прво неког осудити, па онда га пустити да доказује да је невин. А то се понавља — и ја овде морам да се браним како не мрзим лекаре, иако то нисам апсолутно ничим наговестио.

Ако и даље не видите противречности у Вашем тексту, немам шта да додам.

Све најбоље

Pozovi 94 said...

Извињавам се Данилу, ако сам га увредила својом претпоставком да је "лекаромрзитељ", како он то рече. На то ме је навела његова прича ШББКББ (можда хоће лекара) у коментару. Овај текст је баш то, ШББКББ и нисам ни рекла да је нешто друго. Нити је доказ нити осуда, већ је изношење чињеница уз моју претпоставку да би здравствени радници били нападнути. Тиме што би имали статус службеног лица, не би спречили напад, али би имали могућност покретања поступка "krivično delo ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova." То је оно што синдикат тражи. А, зашто се то тражи, је питање права и закона. Велик је број напада на здравствене раднике. Неки од њих су медијски испраћени, али нажалост у јавности оправдавани, (ето, људи су били револтирани, испровоцирани... некад има и таквих ситуација-разумем их, али не оправдавам). Постоје и они напади о којима се не пише и не зна, јер их ми и не пријављујемо (треба да подносим приватну тужбу и повлачим се по суду, због поцепане кошуље или због шамара, или због увреде, псовке...), које су најчешће без икаквог разлога и провокације. Постоји приказ случаја, који је описао напад на возача ХМП у Нишу. Тај возач је брутално претучен, од стране родбине пацијента. Остао је инвалид 1.категорије (повреде су биле опасне по живот). Суд се води дуже од 7 година. Возач је покренуо тзв грађанску парницу.

Anonymous said...

Kada ce novosti iz ZZHMP?Sta se desava?Vec dve nedelje nema nikakvih novosti.Kako se radi sa novim rukovodstvom?Da li ste zadovoljni ili ne?Nema ni vesti sa exit-a????

Pozovi 94 said...

Novosti nema, a od mene ih neće ni biti. Nadam se da će uskoro biti napravljen sajt HMP Novi Sad, zvaničan. To je započeto pre izbora novog rukovodstva, pa se nadam da će biti i završeno. Zadovoljstvo, novim rukovodstvom???je pod znakom pitanja. Neću da kažem da smo nezadovoljni, ali nismo ni zadovoljni. Krenulo nam je na bolje (bar po meni), a sada stagniramo. Ja sam izdvojena, na punktu. Ne ulazim u upravnu zgradu. Novog vd direktora, sam jednom videla na hodniku, i tada mu čestitala na izboru. Nisam ulazila u kancelariju. Neke priče kruže, da ljudi nisu zadovoljni, posebno vozači. Mene niko ne dira, ali sam se i ja povukla. Što se Exita tiče, ponovila se situacija od prošle godine. Dežurale su ekipe iz Inđije, u kampu i na Tvrđavi, a mi smo imali preko 11o-120 intervencija za dan. Svi turisti u gradu, van ovih lokacija, su bili naša briga (i bolesni, i pijani i drogirani i povređeni), uz to smo u nekoliko navrata (kao i prošle godine, dolazili u ispomoć ekipama u kampu). Nažalost, ove godine se desio nesretan slučaj sa smrtnim ishodom (i tada je naša ekipa dolazila u pomoć), a i kad se desila velika saobraćajna nesreća, kod Inđije, uputili smo tri ekipe u ispomoć. Oni su prevezli po 5-6 lakše povređenih,više uplašenih, uglavnom decu i konstatovali smrt, kod nekoliko preminulih. Ekipe iz Inđije, Rume i Beograda, su bile bliže, pa su oni zbrinuli teže povređene. (ovo se ja kao, kobajagi, čudim)-Ne znam zašto nas mediji bojkotuju, i ne pomenu naše učešće.