21.12.06

Zavod za urgentnu medicinu Novog Sada


18.12.2006.godine Na današnjoj skupštini Grada Novog Sada, doneta je odluka o osnivanju Zavoda za urgentnu medicinu Novog Sada.Usvojen je predlog Komisije za kadrovska pitanja o imenovanju privremenog odbora i direktora Zavoda.
O osnivanju Zavoda za urgentnu medicinu, odnosno odvajanju od Doma Zdravlja se već duže vreme govori,prisutni su tekstovi u listu
"Dnevnik","Glas Javnosti",kao i na stranicama oficijelne prezentacije grada Novog Sada.Počev od januara ove godine smo saznali da je po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti omogućeno reorganizovanje ustanova i izdvajanje SHMP u zasebnu ustanovu - Zavod za urgentnu medicinu.
Dosta vremena pre toga,još dok je načelnik službe bio novimenovani direktor Zavoda Prim.dr Siniša Saravolac ta tema je pokrenuta među zaposlenima."Na stručnom kolegijumu je podržana inicijativa da se osnuje Zavod za urgentnu medicinu, ali odluku treba da donese Upravni odbor kuće, potom dokumentacija ide u Institut za zaštitu zdravlja koji mora da je odobri, pa predlog ide na Skupštinu grada i na kraju saglasnost daje Ministarstvo zdravlja. Ne verujem da bilo šta može da se realizuje pre maja"-objašnjavao je dr Stevanović, načelnik SHMP-koji je preuzeo tu dužnost posle smenjivanja dr Saravolca. U maju smo u listu Dnevnik pročitali da je Izvršno veće Vojvodine nedavno usvojilo predlog mreže zdravstvenih ustanova među kojima se nalazi i predlog za osnivanje ove ustanove.U julu je započeo deobni bilans i odvojeni su novčanici Doma zdravlja i Hitne pomoći,a u avgustu je po deobnom bilansu dogovoreno da će Hitnoj pripasti ambulanta u Vršačkoj ulici.Zavod za Urgentnu medicinu je trebao biti tamo smešten, ali se zbog protivljenja i peticija stanovnika Telepa i Adica odustalo od te ideje. Hitna pomoć je ostala gde je a šta će joj i da li će joj nešto pripasti po deobnom bilansu ja lično ne znam. Tu informaciju ima sadašnji načelnik dr Stevanović i članovi komisije za deobni bilans, koju čine troje članova Upravnog odbora Doma Zdravlja i troje zaposlenih u Hitnoj pomoći.Na oficijalnoj prezentaciji Grada Novog Sada www.gradnovisad.org.yu
13.09.2006 ukratko piše
ОСНИВАЊЕ ЗАВОДА ЗА ХИТНУ ПОМОЋ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА
На основу Закона о здравственој заштити Град Нови Сад је у обавези да до 1. јануара 2007. године формира Завод за хитну медицинску помоћ. Интерна комисија Дома здравља "Нови Сад", сачињена од лекара и осталих здравствених радника Дома здравља и Службе хитне медицинске помоћи ради на предлогу деобног биланса. Једна од обавеза комисије је да Граду као оснивачу достави предлог у којем ће од садашњих објеката Дома здравља бити смештен Завод - садашња Служба хитне медицинске помоћи, како би предлог могао бити размотрен у законском року, усаглашен са захтевима лекарске струке, потребама грађана и упућен Скупштини града на коначно одлучивање.
Konačno u listu Dnevnik : 25.10.2006 smo pročitali tekst:
Grad gradi zgradu za Hitnu pomoć
Grad će iduće godine graditi novu zgradu namenjenu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a novac će biti izdvojen iz budžeta za 2007. godinu.
Već 20.12. takođe u Dnevniku se pojavio članak da su zaposleni u Hitnoj pomoći protestovali zbog imenovanja nekadašnjeg načelnika ove službe dr Siniše Saravolca za privremenog direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u osnivanju. Sledeći dan se pojavio nov članak gde je naglašeno da sve dok se Zavod ne registruje kao zasebna ustanova u Trgovinskom sudu,Dom zdravlja je i dalje matična kuća i preko nje idu svi ugovori i plate za zaposlene-objasnio je dr Stevanović i napomenuo da ne vidi potrebu da se pravi velika drama oko imenovanja, pošto će među zaposlenima uvek biti onih kojima nije po volji izbor direktora.Glavna primedba zaposlenih, kao što je "Dnevnik" pisao, je što niko nije konsultovao službu oko izbora novog direktora, kao ni oko izbora predsednika i članova Upravnog odbora. Hitna pomoć ima sedam šefova smena, a njih petoro ne podržava izbor dr Saravolca.
"I hitna pomoć i Dom zdravlja su primarne zdravstvene ustanove i moraju dobro da funkcionišu na dobrobit građana"- kazao je dr Saravolac i dodao da je pred njim, kao i pred novim Upravnim odborom veliki posao, jer se ustanova tek formira.
Saravolac podseća da je Grad osnivač Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, te će u toku formiranja ustanove najviše morati da konsultuje njih, kako bi video šta je najbolje za grad. Napominje da ništa neće raditi bez dogovora sa pravnicima.


Želim da vam naglasim da i pored toga što pet šefova smena ne podržava dr Saravolca, velik broj zaposlenih, a među njima i ja podržavamo odluku Skupštine Grada sa nadom da će dr Saravolac opravdati dato poverenje. Dr Stevanović je takođe bio dobar i korektan načelnik službe, zaslužio je i naše poštovanje i poverenje, no stičem utisak da se dr Saravolac se kao bivši načelnik više i energičnije borio za naša prava i zaštitu. Dolazio je u konflikte sa tadašnjim rukovodstvom Doma Zdravlja(direktorom dr Vasom Petrovićem),a moramo naglasiti da je kao rukovodioc bio i nešto strožiji nego dr Stevanović.

5 comments:

Anonymous said...

Čestitam i želim Vam puno uspeha u radu!
Takođe, pridružujem se svim srcem onima koji PODRŽAVAJU imenovanje Dr Siniše Saravolca za direktora.
Puno pozdrava iz Zaječara
Dr Miljan Jović

Pozovi 94 said...

Hvala. Predpostavljam da se u Zaječaru ne čita " Dnevnik ", ali možete pronaći tekstove na internet izdanju u rublici Novosadska hronika.Takođe su prisutni i komentari na te tekstove, pa ih uz registrovanje, koje je anonimno i sami možete ostaviti ( ako želite ) i imate informacije koje pokazuju još više kvaliteta i stručnost dr Saravolca, van okvira Novog Sada i značaj njegovih ostalih aktivnost za dobrobit svih zaposlenih u Hitnim pomoćima cele Srbije.

Anonymous said...

Stvarno, Dr Saravolac je toliko uradio za razvoj urgentne medicine u Srbiji(pa ako hoćete, ili ako niste znali) i šire. Nadam se da je svako, ko se bavi urgentnom medicinom, najmanje jednom čuo za Dr Sinišu Saravolca. Ne moramo da čitamo novinske članke da bi se upoznali sa njegovim dosadašnjim radom. Pomenimo i to, kad već govorimo o njemu, da je on primarijus i magistar nauka. Stvarno, ne postoji osoba koja bi više zasluživala da se nađe na mestu direktora od njega.
Pozdrav, Miljan

Anonymous said...

Postovani,
Ja idem u srednju medicinsku skolu u NS i jako volim HMP i prosto obazavam HMP: Da li postoji neka mogucnost volontiranja u SHMP NS ili jos uvek ne moze. Imam 5 godina iskustva u pruzanju lajicke prve pomoci.. VOleo bih da mogu nekako vec sada da se ukljucim u rad HMP na bilo koji nacin. NAdam se da cete me razumeti i uslisiti moju molbu..
Unapred zahvalan!

Pozovi 94 said...

Dragi učeniče Srednje medicinske škole,
nažalost, ja ti ne mogu pomoći i primiti Te na volontiranje, ali se možeš obratiti novom rukovodstvu Zavoda za HMP. Imamo novog Direktora, Rukovodioca medicinskih tehničara, Načelnika...i potpuno drugačiju strukturu rukovodstva. Deluju, kao pošteni i odgovorni rukovodioci (nemoj se plašiti, već im se obrati), a iskreno da ti kažem nisam znala da nije omogućeno volontiranje u Zavodu.
Nadam se da ćeš imati sreće i da ćete primiti (mada, možda ćeš se razočarati, kad vidiš da su filmovi i serije o radu Hitne jedno, a stvarnost nešto drugo). Ima i takvih intervencija, kad se stvarno spašavaju životi ali ih je mali procenat, u odnosu na ostali rad (no u svakom slučaju se pomaže bolesnim i povređenim, pa i kad to nije urgentno)