24.12.07

Da li se sećate, zašto je dolazila HMP ?

Odnos naših sugrađana prema radu Hitne pomoći, opravdanosti poziva i poštovanju rada svih zaposlenih u ovoj, kako se često ističe "Vitalnoj Službi" za svaki grad, opštinu, celu državu nije na zadovoljavajućem nivou. Postoji Projekat za Reformu Službe HMP u Srbiji, na čijim web stranicama piše "Imajte na umu da Hitna pomoć, kako je narod popularno zove,
treba tamo gde je najhitnije
tamo gde je život u opasnosti.
Ne koristite vašu Hitnu kao da je taksi!"

A, kako je u životu?
Ćerka: Molim vas dođite.Mojoj mami nije dobro.Oseća neki pritisak u glavi, nešto kao pulsiranje i mučninu.
Dispečer: Da li je mama pri svesti? Da li ste joj merili pritisak i temperaturu ?
Pacijent: Taj osećaj me je probudio. Nije to neki jak bol. Temperatura je normalna. Aparat za merenje krvnog pritiska nemam. Ovakav neprijatan osećaj se prvi put javio.
Dispečer uzima adresu, broj telefona i razmišlja koja će ekipa najbrže i najbolje pregledati pacijentkinju. Ceo intervju, deluje kao veoma ozbiljno akutno stanje, a pacijentkinja je i usporenog misaonog toka. Ali đavo mi ne da mira, pa na kraju pitam :"Da li je nekad Hitna pomoć bila kod vas ?"
Pacijentkinja: Da. Bila je.
Dispečer: Zbog čega ?
B U M!!!
Pacijentkinja: Ne znam. Ne sećam se.Ovako, slično, nije mi bilo dobro.
Pravi razlog poziva je bio da se izmeri TA ( krvni pritisak ). Verovatno je zbog toga zvala i ranije, pa je zaboravila. Nalaz je bio uredan. Pritisak normalan.Ekipa je bila zadržana oko 30 minuta, u putu i pregledu gospođe, kojoj su dali savet.

No comments: