24.6.07

Usvojen je Statut Zavoda za HMP Novog Sada

Privremeni upravni odbor Zavoda je još 31.01.2007.godine doneo Statut Zavoda za HMP, koji je usvojen 11.06. a objavljen na oglasnoj tabli 12.06. i stupio na snagu 20.06.2007. godine.
Po članu 8 koji govori o delatnosti Zavoda:
Zavod obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou iz oblasti Urgentne medicine.
- medicinske konsultacije i lečenje kod kuće ( HMP )
- sva urgentna stanja na licu mesta, u toku transporta
- sanitetski prevoz akutno obolelih i povređenih u druge zdravstvene ustanove kao i prevoz pacijenata na Dijalizu
- snabdevanje lekovima koji se daju u hitnim slučajevima
- prećenje i sprovođenje stručno i naučno utvrđenih metoda lečenja u oblasti urgentne medicine a naročito utvrđene stručno-metodološke i doktrinarne kriterijume
- utvrđivanje i sprovođenje mera u vanrednim situacijama
- druge poslove utvrđene Zakonom, ovim statutom i aktima Zavoda

Organizacione jedinice Zavoda su:
1. Medicinska služba
2. Služba za opšte pravne i ekonomske-finansijske poslove
3. Služba voznog parka i tehničkog održavanja
4. Služba za snabdevanje, bezbednost i zaštitu na radu

Organi Zavoda su:
1. Direktor
2. Upravni odbor
3. Nadzorni odbor

Stručni organi zavoda su :
1. Stručni savet
2. Etički odbor
3. Komisija za unapređivanje kvaliteta rada

Zaposleni medicinski radnici su 21. juna predlagali članove Stručnog saveta, tajnim glasanjem. To svoje pravo je iskoristilo samo 43 zaposlena, a direktor će na osnovu datih predloga izabrati tri člana ovog saveta. Stručni savet je savetodavno telo direktora i Upravnog odbora, a njegovi članovi su lekari Zavoda.
Zavod sprovodi Interne kontrole poslovanja, kao i Unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada, a radi i na Zaštiti prava zaposlenih, Zaštiti životne sredine, sarađuje sa Sindikatom.

U Zavodu postoji i Zaštitnih pacijentovih prava. Pošto u Zavodu nema i ne sme biti , nikakvih mahinacija, krivičnih, prekršajnih i privrednih dela, zaposlena je pravnica Ljiljana Nikić-Sovilj , koja do pre dve godine tu dužnost obavljala u Domu Zdravlja i o kojoj je ovih dana dosta pisano u SMS porukama čitalaca lista „Dnevnik“ u smislu pohvala njenog rada, stručnosti, poštenja i iskorenjivanja svih vrsta korupcije. Jedan čitalac „Dnevnika“ kaže: Ako želite da služba funkcioniše vratite Ljilju Nikić Sovilj. Ona ne može da se vrati u Dom Zdravlja, pošto je sad zaposlena u Zavodu za HMP Novog Sada. Novinarka LJ. P. Dnevnika, ima ovu informaciju, ali neće da piše pozitivne tekstove o Zavodu, pošto se na Tari druži sa protivnicima dr Saravolca.

No comments: