18.9.06

Šuga

Krajem avgusta, pozvana je HMP da izađe na teren, u jedno od okolnih mesta Novog Sada. Kao što znate, okolna mesta su pokrivena sa po jednom ekipom na određenom terenu. Poziv je upućen od strane komšinice : „ Moja komšinica, baka, ne oseća se dobro već nekoliko dana, ona je sama sa sinom, a nemaju telefon , siromašni su pa su zamolili mene da pozovem lekara. Ona je teško pokretna, imala je šlog. Zvala sam našu ambulantu, ali je doktorka sama , pa ne može da stigne i na teren. „ Na konstataciju da je i naša ekipa, samo jedna , za veću teritoriju od tog jednog mesta i da sve do sada rečeno ne spada u urgentno stanje“ čula se uljudna i kulturna molba, „ Molim vas , vi dođite kad stignete, stvarno joj nije dobro „. Posle nekoliko sati, kad je ekipa bila slobodna ( u međuvremenu , nije bilo ni jednog novog poziva sa date adrese ), ekipa je poslata da pregleda baku. Baka je za to vreme zaspala, pa je dežurna doktorka iz ekipe HMP morala da je probudi. Posle pregleda, ustanovljeno je da baka, koja ne živi u higijenski i socijalno adekvatnim uslovima, boluje od šuge, ali se zbog prljavštine i neobraćanja, na vreme , lekaru opšte prakse u ambulanti sela, bolest proširila i baki stvarno nije bilo dobro, svrbelo je i mnogo se češala .
HMP iz Zaječara je uradila i izdala izvanrednu studiju o korelaciji između anamneze dispečera i nalaza na terenu. Njihovi rezultati su da je (24,01%) izlazaka na teren bilo neopravdano , koja odslikava značajnu grešku dispečera pri trijaži, ali je i objašnjeno zašto zbog toga dolazi : namerna laž pozivaoca ; nesaradnja pozivaoca sa dispečerom (loše iznošenje simptoma, panika, direktan zahtev za intervencijom, pretnja).“ Smatramo da bi mere kao što su dodatna edukacija osoblja SHMP za rad u dispečerskoj jedinici, edukacija građanstva, oštrija trijaža i oštrije sankcionisanje zloupotrebe ove službe doprinelo rasterećenju i efikasnijem radu SHMP Zaječar u situacijama kada je to zaista potrebno “.Pročitajte ceo tekst sa nazivom : “Problemi u dispečerskom radu u službe hitne medicinske pomoći u Zaječaru “ na veb strani : www.tmg.org.yu/v290402.htm
Načelnik HMP Novog Sada dr Stevanović navodi : “Vreme ukazivanja pomoći smanjeno je prošle godine sa 20 na 16 minuta, a planiramo da ovo vreme još smanjimo do 10 minuta, jer je vreme najvažniji faktor. Ono što će morati da se reši je transformacija svesti, ponašanja i pristupa poslu zaposlenih, jer ćemo imati precizno određene protokole trijaže, prijema poziva i izlazaka na teren . “ Hitna pomoć iz Zaječara je i o ovoj temi dala značajan doprinos : www.tmg.org.yu/v290401.htm
Izlazak Hitne u Londonu se meri vremenom do 8 minuta kod poziva prvog reda hitnosti , a ostali mogu da čekaju ili se i ne izlazi na teren. Nadam se da će tako biti i u Novom Sadu, po novim protokolima trijaže ( za šugu nije bilo potrebno poslati ekipu ).

2 comments:

Anonymous said...

nekad ni prosek od 7 minuta ne pomaže

Pozovi 94 said...

Ne pomaže ni 7 minuta, ukoliko se ne može pomoći, ili ako neko nije započeo BLS pre toga. Postoji tekst o obuci i oživljavanju.