14.8.06

Vozači HMP= Paramedikusi

Jutro 6h, Vozač HMP je odvezao pacijente na dijalizu, pri povratku u garažu, nailazi na saobraćajnu nesreću, i kao humana osoba, ali i kao radnik službe HMP, on je stao, pomogao povređenom, uz pomoć prolaznika ga stavio na nosila i prevezao do Urgentne hirurgije. Neki vozači sami rade, bez pomoći medicinskog tehničara,neki sa tehničarom, i svakodnevo dolaze u kontakt sa teško bolesnim ljudima, a drugi su u Urgentoj ekipi, te tada učestvuju u imobilizaciji povređenih, transportu bolesnih,a takođe i u toku reanimacije.
Apelujem na ministarstvo zdravlja, sve političare, upravnike, rukovodioce, da isprave nepravdu koja je naneta našim vozačima, novim pravilnikom i reorganizacijom zdravstva, pri kojoj su oni kategorisani kao nemedicinsko osoblje Zdravstvene ustanove i uskraćeni za povećanje plate. Tačno je da nisu završili medicinsku školu, ali su skoro svi obučeni za pomoć bolesnom i povređenom, neki su završili kurs iz BLS i AED, poneki znaju da daju parenteralnu terapiju ( injekcije ), a poneki čak imaju i znanja u dijagnostici i terapiji mnogih bolesti.
Od kako radim u HMP, bilo je nekoliko težih, masovnijih nesreća, a u tim trenucima vozači transportnih ekipa, opremljeni nosilima, sa ili bez zavojnog materijala, sa ili bez ličnih zaštitnih sredstava ( uniforma i rukavice ), ali sa velikom dozom humanosti i požrtvovanja su sedali u automobile i jurili na lice mesta da bi pomogli urgentim ekipama i zdravstvenim radnicima u zbrinjavanju i prenošenju povređenih do bolnice. Nije bilo potrebno da ih dispečer proziva i šalje, ako su bili bez pacijenta u kolima, sami su se prijavili i otišli u pomoć.
Zbog svega toga pravilnije bi bilo nazvati ih paramedikusi i adekvatno ih nagraditi, jer nemedicinsko osoblje Zdravstvene ustanove, ne dolazi u kontakt sa akutno obolelim i povređenim pacijentima.

No comments: