30.10.07

Primedbe velikog broja lekara

Predala sam dokumenta za učlanjenje u Lekarsku Komoru. Ta moja zakonska obaveza me je koštala oko 9000 dinara. Kazaćete, " kako 9000?", kad je cena 8000 din. Zaboravili ste obavezu overavanja dokumenata i poštarine. Što je mnogo, mnogo je, ali šta da se radi. Zakon se mora poštovati. Kao i većina lekara i ja sam član DLV odnosno SLD pa vam prenosim kopiju teksta sa web stranice: IZVOD IZ ZAPISNIKA SA SASTANKA IZVRŠNOG ODBORA PREDSEDNIŠTVA DLV-SLD
održanog dana 17. oktobra 2007. godine
"S obzirom na primedbe velikog broja lekara iz Vojvodine upućenih Društvu lekara Vojvodine na račun visokog iznosa upisnine za Lekarsku komoru Srbije, kao i relativno visoko mesečno izdvajanje za funkcionisanje Komore, Izvršni odbor DLV je na sednici od 17.10. zauzeo sledeći stav:
1. Učlanjenje u Lekarsku komoru Srbije, odnosno Regionalnu komoru Vojvodine je zakonska obaveza i Izvršni odbor apeluje na članstvo da se u zakonski određenom roku učlani u Lekarsku komoru.
2. Međutim, Izvršni odbor smatra da rad Lekarske komore i njenih organa mora biti transparentan i da prikupljanje i upravljanje materijalnim sredstvima mora biti razložno i shvatljivo celokupnom članstvu u Lekarske komore. Odrediti 8.000,00 dinara za upisninu, kao i 0,8% od neto ličnog dohotka mesečnog izdvajanja, bez ikakvog obrazloženja, nije mnogo pametno. Isticati kao jedini adut da je to legalna odluka i da su je doneli najviši organi Komore ne znači mnogo, jer ubrana sredstva pripadaju onima koji daju, to znači lekarima Vojvodine i oni imaju apsolutno pravo da znaju gde odlaze tolika sredstva.
3. Prema Zakonu o komorama zdravstvenih radnika (član 31) osnovna sredstva za početak rada Lekarske komore se obezbeđuju iz državnog budžeta. Nažalost, za organizovanje izbora za članove Skupštine Lekarske komore, što je učinjeno u organizaciji Srpskog lekarskog društva i Društva lekara Vojvodine, a nisu dobijena nikakva sredstva. Da li je ovaj član u Zakonu napisan reda radi ili ima neku obziljnu težinu? Još jednom napominjemo da svi lekari ozbiljno shvataju Zakon i da se nadaju da će funkcionisanje Lekarske komore biti u skladu sa zakonskim odredbama, a ne sa voluntarističkim potezima kojima započinje rad Lekarke komore. Odluka o 8.000,00 dinara upisnine je, priznaćete, krajnje voluntaristička i svako može pitati gde idu tolika sredstva koja se procenjuju da će u startu biti preko 2 miliona eura.
4. Nadamo se da će saradnja između Društva lekara Vojvodine i lekarske komore Vojvodine biti korektna i u skladu sa jasno određenim delokrugom rada, a sve u cilju dobrobiti lekarstva Vojvodine.

Predsednik Društva lekara Vojvodine SLD
Prof. dr MLADEN PRVULOVIĆ "

No comments: