6.11.06

Lekarska komora i Kontinuirana medicinska edukacija



Konačno je formirana dugo očekivana Komora zdravstvenih radnika.
Sve o formiranju, izborima za Skupštinu možete pročitati na sajtu
Srpskog lekarskog društva www.sld.org.yu/sr/lekarska_komora.asp .
Prema zakonu, komora, između ostalog. donosi etički kodeks, vrši upis članova, vodi evidenciju. izdaje i oduzima licence, posreduje u sporovima između lekara i pacijenata i organizuje sudove časti za utrđivanje povrede profesionalne dužnosti. Ministar je naglasio da Zakon o komorama, koji je usvojen krajem prošle godine. daje javna ovlašćenja komorama u izdavanju licenci, koje će posle sedam godina, ako lekar ispuni sve što se od njega zahteva, biti relicencirane. Posle donošenja statuta komore, koji se očekuje tri meseca od osnivanja, znaće se i pod kojiom uslovima će se, ako lekar napravi grešku, oduzimati licence, rekao je predsednik Srpskog lekarskog društva Vojkan Stanić. Prema rečima ministra, zakonski je moguće da licenca bude oduzeta privremeno do šest meseci, ili trajno, u zavisnosti od greške koja je ustanovljena. Funkcija komore će biti i da osigura svoje članove u slučaju greške ili propusta, naglasio je on. Članstvo u komori, koja se definiše kao nezavisna, profesionalna organizacija, obavezujuće je i za privatne i državne zdravstvene ustanove. U skupštini će biti ukupno 100 lekara. od kojih 70 iz državnog i 30 iz privatnog sektora.Neke od stranica dnevnih novina su, a bilo je tekstova i u drugim dnevnim listovima: www.blic.co.yu/blic/arhiva/2006-04-18/strane/drustvo.htm#3
www.danas.co.yu/20060418/hronika1.html#8
Ko želi da prouči zakon, može ga pročitati na strani
www.komdent.com/plus/zakon_o_komorama.pdf
Udruženje za medicinsko pravo ponudilo je toj instituciji na usvajanje Nacrt kodeksa lekarske etike koji su izradili pravnici i lekari.
Nacrt novog Kodeksa lekarske etike izradili su stručnjaci medicinskog prava, profesor Jakov Radišić, Hajrija Mujović Zornić, Vesna Klajn Tatić i Marta Sjeničić, kao i lekari Slobodan Kovačević i Branislav Dimitrijević.
www.informator.co.yu/informator/tekstovi/kodeks_603.htm
O medicinskom pravu u svetu i kod nas, o odnosu poverenja - nepoverenja između pacijenta i lekara pisao je prof. Jakov Radišić , profesor Pravnog fakulteta i predsednik JUMP-a* (Jugoslovensko udruženje za medicinsko pravo ) u tekstu objavljenom na on line izdanju časopisa, Pravni informator www.informator.co.yu/informator/tekstovi/medicina_902.htm

O statutu i kodeksu Lekarske komore možete pročitati i na stranicama
Srpskog Lekarskog Društva- Požarevac www.sld.co.sr
Postoje dva predloga Kodeksa a i u jednom i u drugom postoji član koji govori o pružanju Hitne medicinske-lekarske pomoći.
“Lekar ne sme odbiti hitnu lekarsku pomoć bez obzira da li je na radnom mestu ili ne. Kod vitalne ugroženosti bolesnika lekar je urgentno i apsolutno obavezan da u granicama svojih mogućnosti i stručnog znanja pruži hitnu medicinsku pomoć.“

KONTINUIRANA MEDICINSKA EDUKACIJA
“Doktori će za sedam godina, mehanizmima kontinuirane edukacije i skupljanjem poena obnavljati licencu. Na kontinuiranoj edukaciji radimo sa fakultetima i Srpskim lekarskim društvom. Licenciranje biće do kraja naredne godine regulisano podzakonskim aktom. Vraćanje poverenja građana zavisi od jasno definisanih esnafskih pravila koje dobija ovim kodeksom.”
piše u Listu “ Danas “ 09.10.2006.
A kako će se sprovoditi Kontinuirana medicinska edukacija, najpreglednije možete pročitati na stranicama Timočkog medicinskog glasnika www.tmg.org.yu/v311207.htm , a naročito je interesantan deo teksta „ KME U SRBIJI “ .
Naravno, šta će biti doneto novim podzakonskim aktom u vezi licenci, još se ne zna, a do sada je naš zakonodavac u tom pogledu bio vrlo precizan. Mene, a pretpostavljam i većinu kolega interesuje na koji način ćemo doći do licence i kako ćemo platiti troškove seminara, putovanja ...
U članu 181. definisano je da:
«Troškove stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika snosi poslodavac.»

2 comments:

Unknown said...

Suvise je interesa ukljuceno, tako da se ne nadam da ce komora i ta kontinuirana edukacija zaziveti... bar ne uskoro. steta, a moze se tako dobro raditi kada je sve uredjeno. ocigledno da lekari nisu navikli da ih neko usmerava.

poleksija said...

Hvala koleginici sto je ovako detaljno prikupila podatke o osnivanju i uclanjenju u lekarsku komoru srbije. Ono sto poprilicno bode u oci je visina upisnine i cena izdate licence uz druge troskove koji idu uz upis. Bilo bi dobro kad bi se na tu temu formirala anketa medju lekarima, makar preko bloga. S obzirom na lose dohodke u zdravstvu, a narocito mizeran dohodak lekara koji radimo pri vojsci, prilicno je bizarno da nas nasa vlastita esnafska organizacija u tolikoj meri finansijski optereti. Kako u Srbiji ima preko 20000 lekara, samo od upisnine u komoru bi se trebalo sliti minimalno 1.500.000 eura sto je vec konkretna suma i bilo bi dobro da nemamo osecaj kako nam organizacija cijim postojanjem bi u osnovi trebalo da se stite nasi interesi i prava, namece nesto kao eksekutor pod pretnjama: ko se ne uclani ostaje bez posla. Hocu reci: hvala bogu sto se komora konacno osniva, ali bi trebala svojim buducim clanovima da pruzi osecaj olaksanja, a ne dodatnog pritiska.
natasa